Solar Park Lorentz

Sončni arhiv

News

Solarni park 22,68 kWp v Šmartnem pri Litiji

Soncna elektrarna

Avgusta smo zgradili solarni park v Šmartnem pri Litiji. Elektrarna stoji v pobočju nad glavno cesto v Veliki Kostrevnici in je trenutno ena izmed največjih sledilnih sončnih elektrarn v Sloveniji. 

Tehnični podatki:

 • 9 sledilnih sistemov ETATRACK active 1500 SP
 • Fotonapetostni moduli: 108x Sanyo HIP 210 NHE5 (mono kristalne, 210Wp)
 • Centralni nadzorni sistem, 1x LCU-MASTER Central Control 10
 • Omrežni razsmerniki 3x SUNNY MINI CENTRAL 7000TL


Solarni park 12,24 kWp v Gornjem Gradu

Soncna elektrarna

V mesecu juniju smo zaključili pomladni projekt solarnega parka v Gornjem Gradu. Postavitev je ena izmed najlepših in je kot referenca objavljena tudi na spletni strani podjetja LORENTZ.

Tehnični podatki:

 • 6 sledilnih sistemov ETATRACK active 1500 SP
 • Fotonapetostni moduli: 72x SHARP NT-170E1 (mono kristalne, 170Wp)
 • Centralni nadzorni sistem, 1x LCU-MASTER Central Control 10
 • Omrežni razsmerniki 3x SMA Sunny Boy 4200 TL


Vse kar ste želeli izvedeti o fotovoltaiki in sončnih elektrarnah … pa do sedaj niste našli na spletu.

Forum za fotovoltaiko

Slovenci radi beremo in objavljamo bloge… . Prav zaradi tega smo se odločili, da za vse navdušene fotovoltaike odpremo nov forum. V njem bomo zbirali informacije o sončni energiji, materialih, dokumentaciji in postopkih za postavitev sončne elektrarne.

Na slovenskem obstaja kar nekaj forumov na katerih so objavljene vsebine s področja fotovoltaike. Razen spletne strani ApE ni nikjer spletne strani, ki bi imela zbrane uporabne informacije za investitorje in graditelje fotonapetostnih sistemov.  Novi forum za fotovoltaiko je namenjen ravno temu. Razvili ga bomo v centralno bazo koristnih informacij in tehničnih podatkov.

Posebno pozornost bomo posvetili materialom, ki so pri nas že v uporabi in izkušnjam uporabnikov. Ker so sončne elektrarne v Sloveniji nov fenomen je vsaka informacija iz prakse nadvse pomembna.

Vabimo vas, da se nam pridružite in prispevate vaše znanje v skupno bazo podatkov,

Sončen pozdrav!


ClickFit - inovativna montažna konstrukcija za PV sisteme

ClickFit je zadnji hit montažnih konstrukcij za PV sisteme. Nastal je kot nadgradnja klasične konstrukcije in ima mnoge prednosti. Število sestavnih delov je minimalno in montaža je hitra in enostavna.

ClickFit

Delo na strehi je težavno in nevarno, še posebej, če potrebujemo veliko orodja. Sistem ClickFit omogoča enostavno montažo skoraj brez orodja. Čas montaže se, zaradi malo sestavnih delov, skrajša za 40% .

Prednost sistema ClickFit je patent »na klik«, ki omogoči pritrditev nosilne kljuke in vodila na katerem so PV moduli. Za montažo ne potrebujemo nobenega orodja.

Prednosti ClickFit sistema pred standardnimi konstrukcijami:

 • Montaža je 40% hitrejša v primerjavi s konkurenčnimi sistemi
 • Posebne patentirane kljuke se montirajo brez uporabe ročnega orodja
 • Podporno vodilo za PV module se spoji s kljuko z enostavnim klikom brez uporabe orodja
 • Pri montaži PV modulov se uporabljajo najlonski  distančniki, na katerih moduli začasno slonijo, da jih lažje pritrdimo. Pri tem imamo obe roki prosti za dokončno pritrditev PV modulov z inox vijaki.
 • Vse komponente montažne konstrukcije so narejene iz aluminija ali inoxa
 • Garancija na vse materiale je 20 let.
 • Izdelek se ponaša s certifikatom  TÜV Rheinland


Napaja nas modra energija

Domsolar že od marca 2006 prispeva sredstva v Modri sklad, ki je namenjen spodbujanju pridobivanja energije iz obnovljivih virov, raziskavam na tem področju in izgradnji enot, ki proizvajajo energijo iz obnovljivih virov.  

MODRA ENERGIJA

V mesecu avgustu 2007 nam je podjetje Elektro Gorenjska d.d. podelilo pravico do uporabe znaka Modra Energija.

»Modra energija je električna energija, pridobljena iz okolju prijaznih, obnovljivih virov. Proizvedena je v hidroelektrarnah slovenskih rek. Pri njeni proizvodnji ne izrabljamo dragocenih fosilnih goriv. Delovanje slovenskih hidroelektrarn ne obremenjuje okolja s toplogrednimi plini, škodljivimi emisijami ali radioaktivnimi odpadki. Poskrbljeno je tudi za čim manjši vpliv energetskih objektov na življenje v vodi ter za ekološko primerno vpetost objektov v okolico.« (http://www.modra-energija.si/default.asp?id=9, 15.08.2007)

Vabimo vas, da si več o projektu preberete na spletni strani Modre energije.


V pastirski koči je prvič zagorela električna žarnica

Pastirska koča

V čudoviti alpski dolini Javorniškega Rovta, blizu slovensko-avstrijske meje, je pašna skupnost postavila idilični pastirski dom. Hišica stoji na sončni legi med pašniki in gozdom. Predvsem v poletnem času jo pogosto obiščejo izletniki in rekreativci, v njej pa je nastanjen pastir, ki skrbi za živino na planini.

Do nedavnega je bila koča brez elektrike, za osvetljevanje pa so uporabljali oljne svetilke. Osvetljen je bil samo glavni prostor in vedno je bilo treba poskrbeti za zadostno količino olja, da svetilke niso ugasnile.

Domsolar je omogočil, da od marca letos na koči deluje otočna sončna elektrarna, ki zagotavlja vso potrebno elektriko za razsvetljavo in manjše porabnike (polnilec za mobilni telefon, radio, črpalka za vodo, ipd…). Elektrarna zagotavlja ekološko čisto in tiho energijo, ki stanovalcem omogoča udobno delo na planini.

Osnovni tehnični podatki fotonapetostnega sistema:

PV modul: Korax KS 80
Regulator: Steca PR 1515 (LCD)
Baterija: TAB Motion 165


Javni razpis za finančne spodbude investicijskim ukrepom za izrabo obnovljivih virov energije v gospodinjstvih za leti 2007 in 2008

AURE Sektor za aktivnosti učinkovite rabe in obnovljivih virov energije je objavil razpis za nepovratna sredstva. Pridobiti jih je mogoče za naslednje kategorije:


 • vgradnjo solarnih sistemov za ogrevanje vode (ukrep A)
 • vgradnjo toplotnih črpalk za centralno ogrevanje prostorov (ukrep B)
 • vgradnjo fotovoltaičnih sistemov za proizvodnjo elektrike (ukrep C)
 • vgradnjo specialnih kurilnih naprav za centralno ogrevanje na lesno biomaso in sicer za kurilne naprave na polena, pelete in sekance (ukrep D)

Na razpisu lahko sodelujejo posamezna gospodinjstva na območju Republike Slovenije, ki so izvedla enega ali več ukrepov, ki so predmet razpisa. Nepovratna sredstva se bodo dodeljevala za izvedene ukrepe pod točkami A., B. in C., ki so v funkciji delovanja od 01.05.2006 naprej in za izvedene ukrepe pod točko D., ki so v funkciji delovanja od 01.06.2006 naprej in so bili izvedeni do oddaje vloge. Funkcija delovanja sistema se dokazuje z datumom računa za vgradnjo oziroma montažo posameznega ukrepa.


Temelji brez cementa!?

Krinner Ste že kdaj postavljali vrtno ograjo, otroška igrala ali skušali pritrditi senčnik? Potem veste, da je za uspešen zaključek montaže najbolj pomembno, da imamo dobre temelje. Običajno se naša dogodivščina začne z nakupom paketa »hobby« betona, s katerim potem izdelamo temelje za postavitev konstrukcije. Sledi nadaljevanje s kopanjem jame za temelj in izdelava kalupa (»fršolanje«). Skratka, če želimo narediti dolgo ograjo ali pa temelj za 2 kubična metra betona, si lahko rezerviramo kar cel vikend oz. vzamemo krajši dopust.

Če nismo ravno zidarski mojstri, bomo imeli kar nekaj težav, preden se nam bo posrečila popolna postavitev želene konstrukcije. Počakati bomo morali vsaj kakšen dan, da se beton utrdi, preden bomo lahko nadaljevali z delom.

Kaj pa, če obstaja alternativa vsemu temu?

S pametno izbiro temelja lahko prihranimo ogromno časa  in hkrati varujemo tudi okolje. Naš poseg v naravo je minimalen in ne pušča nobenih neželenih sledi.

Prihranimo čas in energijo. Usmerimo jo v kreativno preživljanje prostega časa, temelje pa izdelajmo z zemeljskimi vijaki!

Alternativa klasičnim betonskim temeljem so vijačni temelji. Uporabimo jih lahko skoraj na vsakem terenu, so enostavni za montažo in odporni na vremenske vplive.

In če nam naša nova konstrukcija ni všeč… lahko vijake odvijemo in prestavimo drugam.


Nadzorni svet Ekološkega sklada Republike Slovenije potrdil nov javni razpis za kreditiranje okoljskih naložb občanov

Ekosklad Na včerajšnji seji je nadzorni svet Eko sklada, j. s., ki ga vodi minister Janez Podobnik, sprejel besedilo Javnega razpisa za kreditiranje okoljskih naložb občanov v letu 2007.


Spodbujevalna Energetska politika Evropske komisije ima lahko negativen učinek na razvoj obnovljivih virov energije

EPIABruselj, 11. januar – Nova energetska politika za Evropo, ki jo je včeraj predstavila evropska komisija predlaga 20% primarne proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov energije do leta 2020. To je vsekakor zaželen in  ambiciozen cilj, toda vprašanje je, ali ne bo morda povzročil več zmede v sektorju obnovljivih virov energije. Prav lahko se zgodi, da bo spodkopal obstoječo zakonodajo na tem področju, kajti politika ne upošteva zahtev evropskega parlamenta, ki zahteva sektorske cilje za obnovljive vire energije.


Nemška sončna elektrarna naj bi z elektriko oskrbovala 1800 gospodinjstev

SollarLeipzig - Podjetja Shell Solar, Geosol in WestFonds so sredi tedna v Espenhainu pri nemškem mestu Leipzig uradno odprla največjo, 5 MW sončno elektrarno. Sestavljena je iz 33.500 solarnih modulov, ki so postavljeni na 21,6 hektarja velikem zemljišču. Elektrarna v vrednosti 22 milijonov evrov naj bi z električno energijo oskrbovala okoli 1800 gospodinjstev in za okoli 3700 ton letno zmanjšala emisije ogljikovega dioksida.


Kitajska z največjo sončno elektrarno na svetu

China solar plantNajhitrejše rastoče gospodarstvo na svetu za svoj razvoj potrebuje ogromne količine energije, ki jih Kitajska namerava zagotoviti tudi s pomočjo največje elektrarne na solarno energijo na svetu.

Elektrarno, ki bo zmogla 100 megavatov, bodo gradili v pusti, toda sončni severozahodni provinci Gansu. Cena tega projekta se giblje okoli 6 milijard kitajskih juanov (766 milijonov ameriških dolarjev), gradnjo pa naj bi dokončali v petih letih.


Prva Slovenska fotovoltaična konferenca

SLOPVV četrtek, 21. septembra je na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani potekala prva Slovenska fotovoltaična konferenca. Vseh udeležencev nas je bilo več kot 180. Na konferenci smo se pogovarjali o svetovnih in slovenskih tehnologijah v fotovoltaiki, ogledali smo si predstavitev evropske in slovenske fotovoltaične tehnološke platforme ter sončnih elektrarn v Sloveniji in izmenjali izkušnje v načrtovanju fotonapetostnih sistemov.

Lotili smo se tudi področja »Toporišiča« in se poenotili v izrazoslovju…


Eurobarometer - v letu 2005 je bilo postavljenih kar 18,2% več sončnih elektrarn kot v letu 2004

V letu 2005 je na področju Evropske Unije (EU) fotovoltaični trg presegel zmožnosti dobaviteljev. Prvič v zgodovini so proizvajalci fotonapetostnih modulov lahko proizvedli več modulov od zalog silicija.

Samo v EU je bilo v letu 2005 postavljenih 645,3 MWp sončnih elektrarn, kar je za 18,2% več, kot v letu 2004 (546 MWp).

Vse postavljene sončne elektrarne v EU skupaj imajo 1.793,5 MWp inštalirane moči, kar zagotavlja električno energijo 600.000 gospodinjstvom (če hipotetično privzamemo, da eno gospodinjstvo porabi za 3.000 KWh električne energije brez električnega ogrevanja).


 

Otočna sončna elektrarna

Ste upravnik planinskega doma, imate vikend ali jadrnico? Imate že sončno elektrarno za proizvodnjo elektrike? Če je vaš odgovor na slednje vprašanje negativen morate obvezno prebrati tekst do konca.

Elektrika gre lahko tudi z vami na dopust! Omislite si sončno elektrarno, ki bo proizvajala dovolj elektrike za vse kar potrebujete. Akumulatorji bodo vedno polni in končno boste lahko v miru poslušali radio, brez prizvoka generatorja. O vsem skupaj boste imeli dober občutek, saj ste naredili nekaj koristnega za okolje.

Razmislite o napravah, ki bi jih želeli imeti priključene na omrežje in pošljite povpraševanje na info@domsolar.com. Če boste z našo ponudbo zadovoljni bo mogoče že v naslednjem mesecu sonce poskrbelo za vaše baterije!

Sončna renta?

Želite izvedeti, kako izkoristiti sončno energijo, prispevati k znižanju emisij ogljikovega dioksida (CO2) in zaslužiti s proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov (OVE)?

Investirajte v omrežni fotovoltaični sistem in postanite lastnik sončne elektrarne.